İftardan kalan yemekleri sahurda tüketiyorsanız dikkat! Bu zararını bilen çok az
Ramazan ayı bu yıl 11 Mart’ta başlayacak. İlk sahur yemeği 10 Mart’ı 11 Mart Pazar’a bağlayan gece verilecek. Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Uzman Diyetisyeni İlayda Kuzucu, Ramazan ayında gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle, Ramazan ayında hem sindirim sisteminin dengesinde hem de fizyolojik açlıkla normal beslenme dengesinde uyum sağlandığını söyledi. Uzman diyetisyen Kuzucu, stres hormonu olarak adlandırılan kortizolün sahura kalkıldığında salgılandığını belirterek, uzun süreli oruçlarda ilk uyanıldığında bu hormonun fazla olduğunu belirterek, sahura az miktarda su ile başlamayı önerdi.
Sahurda tüketilmesi gereken ve uzun süre tok tutacak besinlerin önemine vurgu yapan Kuzucu, “Özellikle protein açısından zengin tam tahıllar ile lif açısından zengin yarım yağlı süt ve süt ürünleri tüketmek çok önemli.” Kaynakları kullanarak beslenmenizi çeşitlendirebilirsiniz. Artan yemek, sebze yemeği, nohut yemeği veya çorba olarak fazla tüketmeyin. Çünkü belli miktarda yağ ve karbonhidrat alıyorsunuz. Hem sindirim sisteminiz hem de bağırsak sağlığınız açısından bu sürece biraz daha dikkat etmeniz gerekiyor” dedi.
“Yağlı, yoğun gıdalar yerine biraz daha porsiyon kontrolü yapmalıyız”
İftarda yoğun ve yağlı gıdaların tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunan Diyetisyen Kuzucu, “200 mililitre civarında normal bir bardak su ile başlamalısınız, daha sonra dilerseniz hurma ya da kuruyemiş tüketebilirsiniz. Keşke yüksek karbonhidratlı, yağ ağırlıklı yemekler yemek yerine biraz daha porsiyon kontrolü yapsanız. Sebze yemeklerinde, et yemeklerinde ve pilavda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu sıvı miktarıdır. Uzun süredir su içmediğimiz için susuz kalıyoruz, bu da dehidrasyon durumu olabilir. Bu noktada mutlaka çorbayla başlıyoruz. Çünkü bağırsaklarımızı desteklememiz gerekiyor. Mide kısmını desteklemek istiyoruz.
Açlık uzun zamandır yaratılıyor. Mide asidimiz arttı. İftardan sonra genellikle mide yanması, gaz ve şişkinlik şikayetiniz olabilir. Bu noktada mide asidini düzenleyen alışkanlıklara sahip olmalıyız. Şeker miktarına dikkat edeceğiz. Aşırı şekerli ve gazlı içecekleri tüketmeyin. Kola, soda ve meyveli içecekleri önermiyorum. Yemeklere ve sıvı miktarına özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. “Amacımız ramazan orucunda kilo vermek ve obeziteyi önlemek elbette olamaz ama kilo verme sürecine destek ve yardımcı oluyor” dedi.
(İHA)